fbpx

Lambriu exterior – 3 motive pentru utilizare plus 3 modele de profile din lemn compozit WPC recomandate de Bencomp

0

In cele ce urmează dorim să oferim câteva motive și argumente pentru alegerea, uneori dificilă, a materialului de utilizat la placarea suprafețelor clădirilor – fie că vorbim doar de un perete, de fațadă integrală –  atât pentru clădiri rezidențiale cât și pentru clădiri industriale, magazii , săli de sport, etc. Ulterior, vom prezenta 3 soluții tehnice (modele de profile utilizate in principal ca lambriu exterior, dar nu numai) cu caracteristici si fotografii, aplicații și particularități.  

3 motive pentru utilizare lambriu exterior din lemn compozit WPC

  1. Placarea cu lambriu exterior a clădirilor – modernă, surprinzătoare si ecologică

Fie ca vorbim de o clădire pe care o renovăm, sau de o clădire nouă, placarea cu lambriu exterior din lemn compozit WPC este o soluție modernă și surprinzătoare. Este modernă fiindcă lemnul compozit WPC reprezintă o soluție dată de tehnologia actuală. Este surprinzătoare pentru că aspectul elegant și căldura lemnului nu sunt știrbite de răceala si impersonalitatea plasticului din componenta materialului. Este ecologică pentru că in componenta lambriului exterior din lemn compozit intră materiale care in loc să polueze natura, încep o nouă viață: regranulat din HDPE provenit din deșeuri de plastic – in proporție de 30-40% si 50-60% făină de lemn provenită din prelucrarea industrială a lemnului. Restul materialelor sunt aditivi de omogenizare, anti-UV, de lubrifiere și pigmenți de culoare. 

  1. Placarea cu lambriu exterior a clădirilor – atractivă, durabilă și versatilă

În ultimul deceniu placarea devine din ce în ce mai populară ca material pentru finisarea exterioară a pereților clădirilor sau ca paravan, fiind o alternativă la cărămidă sau alte materiale de finisare. Este important să alegeți un material care să fie atractiv și durabil, iar lemnul compozit WPC prezinta aceste caracteristici. Finisările diverse  lucios, periat, embosat – și gama de culori – maro închis (wenge), gri sau maro roșcat – sunt opțiunile ce pot fi alese in concordanta sau, dimpotrivă, in contrast cu restul culorilor clădirii. Durata medie de viață a lambriurilor exterioare confecționate din lemn compozit WPC este de 10 ani, cu excepția celor aditivate suplimentar, a căror garanție se prelungește corespunzător.      

Versatilitatea este dată nu doar de tipurile de clădiri ce pot fi placate cu lambriu exterior din lemn compozit – spatii comerciale (restaurante, baruri, etc.), clădiri de birouri, case, spatii de producție, complexuri sportive, scoli, depozite și multe altele – dar și de faptul că panourile pot fi folosite și ca profil pentru acoperișuri (foișoare, pergole) sau ca profil de pardoseală.

pastedGraphic_1.png

  1. Placarea cu lambriu exterior a clădirilor – avantaje si beneficii

Între avantajele utilizării de lambriu exterior din lemn compozit unul principal îl reprezintă faptul că nu este necesară vopsirea sau tratarea placării. De asemenea, instalarea este una simplă, utilizând unelte standard, care se găsesc la îndemâna oricărui pasionat de DIY. Rezistența la putregai, despicare și deformare este una crescută, garanția acordată fiind de 5 ani. Garanția produselor se referă la faptul că pe durata acesteia, profilele de lemn compozit nu vor prezenta defecte in ceea ce privește calitatea execuției și a materialului. De asemenea, profilele nu vor suferi modificări structurale la acțiunea factorilor climatici ( radiații UV, umiditate atmosferica, diferențe de temperatură mai mici de 40 de grade față de temperatura de montaj). Durata estimată de viață este de 10 ani, timp in care, practic nu este nevoie de nici o intervenție din partea beneficiarului. Totuși, in timp, lambriul de lemn compozit WPC poate fi spălat cu jet de apa la presiune medie și un detergent diluat. Dacă apar pete de mucegai (datorate proastei ventilații), se poate folosi soluție diluata de clor activ. În cazul petelor de grăsime, se va folosi imediat un detergent degresant, iar dacă acestea persistă, se va folosi o perie metalică sau hârtie abrazivă. Nu se folosesc solvenți organici pentru curățarea scândurilor WPC.

Scândurile  de lambriu WPC se pot și vopsi dacă sunt periate/ șlefuite în prealabil (nu se aplică vopseaua pe profile lucioase!).  Faceți mai întâi o probă pe o suprafață mică, înainte de aplicarea vopselei pe toata suprafața!

pastedGraphic_2.png

Unul din beneficiile placării cu lambriuri din lemn compozit WPC îl reprezintă faptul că nu necesita competențe foarte specializate, fiind recomandat de arhitecți și constructori în gama noastră de culori, lățimi și finisaje pentru a se potrivi atât proiectelor contemporane, cât și tradiționale, pentru a crea fațade încântătoare si admirate ale clădirilor. Stabilitatea culorilor profilelor este un alt beneficiu, însă țineți cont de faptul că în primele două-șase luni de la montaj, în funcție de gradul de expunere solară, scandura se va deschide la culoare din cauza radiației solare, înainte sa ajungă la culoarea finala.  Acesta e un fenomen natural care nu trebuie sa va îngrijoreze, fiind datorat ligninei din făina de lemn, constituentul principal al scândurii de WPC.

Caracteristicile mecanice superioare (rezistenta la încovoiere, umflarea grosimii după imersia in apă, sarcina la rupere, modulul de elasticitate) precum și rezistența la radiațiile UV sau protecția antifoc sunt superioare produselor ieftine de import si sunt certificate de Laboratorul de Produse polimerice și finisaje al INCD URBAN- INCERC Bucuresti.