fbpx

Interviu cu Toni Godeanu, unul dintre inițiatorii proiectului gastronomic MOM

0
MOM, un proiect gastronomic pornit de Toni Godeanu, Răzvan Buruiană, Claudia Becea și Andrei Vintilă este despre celebrarea energiei feminine, sinceritatea absolută a simplității, lupta continuă dintre natural și ce este creat de om. În continuare, stam de vorba cu Toni Godeanu.
  1. De unde a venit ideea acestui proiect gastronomic?

Totul a pornit de la faptul că ne-am dorit un loc unde să te simți binevenit, un loc cald, un loc primitor. Eu asociez energia feminină cu toate aceste lucruri, dar și cu eleganța, iar în tot ceea ce am făcut la MOM, acestea au fost coordonatele după care ne-am orientat. De la preparate, care sunt feluri de mâncare cunoscute, dar aduse la un alt nivel, și până la atmosferă, ambianță, muzică, felul în care ești primit atunci când ne vizitezi, am încercat să transpunem această energie în fiecare lucru pe care îl facem.

  1. Ce tip de bucătărie ați ales pentru MOM? Cum se evidențiază față de bucătăriile din același segment?

Am ales să nu ne concentrăm pe o bucătărie anume, ci pe dish-uri de super bună calitate, care să fie și noi, și cunoscute în același timp. Practic, în loc să reinventăm roata sau să venim cu lucruri de care nu a mai auzit nimeni, am încercat să aducem la un nou nivel și să perfecționăm feluri de mâncare iubite, care aduc confort. Cât despre un element diferențiator, cred că putem să vorbim despre ingrediente – nu sunt toate de la producători locali, luăm produse și de la marii distribuitori, mai ales produsele de proveniență internațională, dar toate sunt de cea mai bună calitate. 

     3.   Care credeți ca este secretul unui restaurant de succes?

E destul de complicat – în primul rând depinde cum definești un restaurant de succes. Din punctul meu de vedere, este un echilibru între partea financiară, feedback-ul primit de la clienți și numărul de oaspeți care îți calcă pragul. Dar fiecare dintre noi își setează propriile sale așteptări, așa că părerea mea nu este nici de departe o regulă generală. 

Cu toate acestea, cred că putem să spunem despre un restaurant că este de succes atunci când atât staff-ul, cât și clienții, pleacă de acolo mulțumiți. 

  1. Ce provocări ați întâlnit cu ocazia deschiderii restaurantului în aceasta perioadă, destul de dificilă? 

Răspunsul scurt, este că pe toate. Când deschizi un restaurant, tot ce se poate întâmpla rău, se va întâmpla – sau cel puțin asta a fost experiența noastră. 

Răspunsul pe lung, este că am avut probleme cu echipa de muncitori, lista de furnizori, recrutarea staff-ului și trainingul lor, autorizațiile de la instituțiile statului – nimeni nu vorbește despre ce înseamnă să autorizezi un restaurant, mai ales pentru că o parte din ele nu au niciun sens. 

Din fericire, suntem o echipă care comunică foarte bine și, până la urmă, lucrurile s-au finalizat cu succes.  

  1. Cum v-ați hotărât să deveniți Chef?

În primul rând, nu mă consider Chef, pentru că nu mă identific neapărat cu acest rol și nici nu pot să zic că am pregătirea necesară ca să-mi asum titlul. 

Dar despre cum am ajuns să lucrez în industrie, pot să zic că din întâmplare – după ce am renunțat la domeniul bancar, am zis că vreau să fac ceva ce-mi place, și ce-mi plăcea să fac, și făceam deja în fiecare zi, era să gătesc. Așa că a venit destul de natural. 

  1. De cât timp lucrați în domeniu și care este cariera dvs. pana în acest punct?

Lucrez în bucătării din 2014, dar din 2018 am început să conduc bucătării pe cont propriu. Ca parcurs profesional, am pornit în restaurante de sushi, după care am lucrat la Mà pentru 2 ani, m-am implicat în proiectul WeDine și la Centocittà. 

  1. Ați mers la vreo scoala de bucatari?

Nu, dar am făcut un curs la un centru de formare profesională când aveam 17 ani, a fost un cadou de la tata.

  1. Aveti vreun Chef preferat, cineva care va inspira? 

Nu pot să zic că am un Chef preferat, dar îi admir pe Oana Coantă de la Bistro de l’Arte, Radu Dumitrescu de la Voilà, le Bistrot și pe Action Bronson. 

  1. Ce faceți pentru a fi la curent cu noile trenduri? Descrieți 2-3 dintre trendurile cele mai interesante din industrie

Trebuie să recunosc, trendurile, fie ele din industria HoReCa sau din oricare alta, mă lasă un pic pe dinafară. Cred că atât timp cât faci mâncare bună, din ingrediente bune, și ești dispus să asculți feedback-ul clienților, este suficient. 

  1. Ce planuri de viitor aveți?

Tocmai ce am schimbat meniul, iar în săptămânile următoare ne vom concentra să-l adaptăm pentru livrare. Pentru perioada rece, am început lucrări și la terasă, ca să ne asigurăm că ne vom putem bucura de spațiu pentru o perioadă cât mai lungă. În plus, lucrăm continuu la experiența pe care o oferim clienților și, pe baza feedback-ului primit, ajustăm și optimizăm toate procesele. 

     11.  Despre momentul prin care trece industria Horeca, cum credeți ca va evolua aceasta etapa a sectorului de după pandemie?

Da, este o perioadă grea pentru industrie, dar nu cred că poate să spună cineva că a fost vreodată ușor. Cel puțin, de când activez eu în Horeca, lucrurile au fost mereu complicate: munca în sine este grea și obositoare, relația cu autoritățile e plină de provocări, iar furnizori de încredere sunt greu de găsit. Întotdeauna a fost o negociere între acești factori, și nu numai. Bineînțeles, sperăm cu toții, cred, ca lucrurile să revină cât mai repede la normal și să ne întoarcem la „greul” cu care eram obișnuiți.

MOM este despre celebrarea energiei feminine, sinceritatea absolută a simplității, lupta continuă dintre natural și ce este creat de om. Fiecare element al experienței evocă o căldură primordială și accentuează, în același timp, contrastul dintre ce ne este înnăscut și ce este învățaț.

Respectul față de ingrediente, față de produsul finit, față de staff și, bineînțeles, față de clienți, este unul dintre valorile principale ale MOM. De asemenea, totul este făcut din pasiune, nu plecând de la dorința de a face pe plac. În al treilea rând, calitatea primează: de la mâncare și până la design, muzică și ambient, totul este pregătit și aranjat plecând de la o idee unitară.

În următoarele săptămâni, meniul MOM va fi disponibil și pe aplicațiile de livrări. 

MOM este deschis pentru public începând cu data de 11 octombrie. Accesul în locație se poate face numai pe bază de rezervare, între orele 12 – 22:30, de luni până duminică. Rezervările se pot face la numărul de telefon 0770616737.

Share.

Comments are closed.