fbpx

La Aliman ne pregătim de culesul viei

0
Povestea vinurilor Alira începe în vie, la Aliman, și continuă până ce ajunge în paharul iubitorilor de vin. O întreagă înșiruire de acțiuni este pusă în mișcare la vie și mai apoi la cramă, sub ochiul vigilent al oenologului Marc Dworkin. Se iau în considerare cele mai mici detalii pentru ca vinul rezultat să păstreze puterea și amprenta unică a strugurilor recoltați.

Sincronizarea este totul

Când vine vorba de culesul viei, este foarte importantă alegerea momentului perfect de recoltare. Contrar credinței populare, care spune ca strugurii se culeg toamna, acest proces începe în luna august și se încheie în octombrie. Alegerea momentului optim depinde de o serie întreagă de factori, cum ar fi: soiul, sortimentul de viță-de-vie, clima, prognoza meteo, maturarea strugurilor, dar unul dintre cei mai importanți factori este destinația acestora. Mai simplu spus tipul vinului pentru care strugurii vor fi culeși dictează momentul începerii recoltării. Se începe cu culesul strugurilor ce vor fi folosiți pentru vinurile albe și rosé și se culege treptat până la finalul lunii octombrie, în funcție de destinația acestora.
Cum se poate ști că vine timpul recoltei? Specialiștii Alira studiază cu atenție boabele pentru a determina maturitatea strugurilor, caracterizat prin o aciditate scăzută și o cantitate ridicată de zahăr. Desigur, sunt și alți indicatori după care se pot ghida cu încredere. Evoluția recoltei se poate urmări și vizual: strugurii buni de cules devin opaci și radiază cu o nuanță intensă, iar boabele sunt crocante și pocnesc de sănătate între degete.

Debutul unui nou sezon

Cam așa arată perioada de aur a recoltei, de care trebuie profitat din plin. După o serie de observații și măsurători, specialiștii Alira au verdictul: se apropie timpul recoltei.
Au început deja pregătirile pentru culesul viei și viitoarea producție a vinului rosé, pe care îl puteți alege cu încredere din magazinul online sau de la parteneri.

De la vie…

Alira este o cramă boutique ce se remarcă prin vinuri de o savoare și aromă de neconfundat. Experții au grijă ca amprenta unică a terrorir-ului specific dobrogean și a viei să fie păstrate pe tot parcursul procesului și să se regăsească în produsul final. Filosofia Alira este de a pune accent pe calitate și nu pe cantitate. Din acest motiv, preferă o producție normată, care să nu depășească 8 tone la hectar, prin procedeul de „tăiere în verde”, prin care se reglează cantitatea de struguri obținută și se elimina surplusul de ciorchini. Astfel strugurii obținuți se maturizează beneficiind de mai multe resurse și au o calitate superioara.


Se dă startul pentru culesul viei la prima lumină, după ce terenul s-a dezvelit de roua dimineții. Strugurii sunt culeși manual, cu grijă, începând din partea inferioară a viei spre partea superioară. Iar ciorchinii selectați sunt tăiați cu atenție cu ajutorul unei foarfece de vie, apoi sunt așezati lin în lădițe într-un loc ferit de razele soarelui.

… la cramă

Recolta este apoi atent verificată și sunt selecționate manual doar boabele sănătoase și lipsite de imperfecțiuni, rezultând un must pur și intens. Se asigură conservarea prospețimii recoltei prin transportarea strugurilor la zdrobit în aceeași zi. După care se așteaptă. Mustul fermentează în tancuri din inox, iar vinul se maturează în butoaie de stejar franțuzesc, pe o perioadă cuprinsă între 4 și 14 luni, în funcție de gamă.
La cramă, Alira asigură condițiile cele mai bune de păstrare, ferindu-se de pericolul alterării premature a produsului. Spațiul se bucură de o bună ventilație, o umiditate și o temperatură optime ce permit întregului proces de vinificare să fie tratat cu multă răbdare și atenție, astfel încât vinul să își atingă potențialul.

 

Vinurile Alira

Deși Crama Alira este recunoscută în special pentru vinurile roșii, își extinde gama în permanență, venind în întâmpinarea trendurilor pieței și gusturilor consumatorilor. Reușeste să-și surprindă clienții cu o selecție curajoasă de vinuri, care deschide o paletă de savoare neașteptată și memorabilă. Vă invităm să (re)descoperiți o gamă bogată de vinuri și să eliberați povestea captivă din fiecare sticlă Alira.
Cel mai nou produs pe care Alira l-a adăugat portofoliului său, Alira Aliento este o adiere care aduce un omagiu celor trei soiuri de struguri din podgoria de la Aliman: Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră. Este un vin rosé complex și delicat în același timp ce cuprinde în simfonia gustului arome de grapefruit, zmeură, cireșe și note trandafirii. Într-un ambalaj foarte actual este vinul perfect care să te însoțească la mare sau la munte în zilele de vară.
Tocmai cu acest vin rosé în minte, Alira s-a gândit la călătorii prin țară din această vară. Așadar dacă vă pregătiți de o vacanță în țară și vreți să aveți aproape un vin răcoritor pe care să îl savurați cu cei dragi, vă îndrumăm cu încredere spre pachetul de vacanță Alira, ce conține câte 3 sticle din 4 game selectate special pentru a fi savurate într-o vacanță de neuitat. Sau puteți alege pentru un sfârșit de săptămână relaxant, Pachetul de weekend Alira cu 6 sticle de vin de vară.

Share.

Comments are closed.