fbpx

Mii de turiști sunt așteptați în acest weekend la Ziua Universală a Iei sărbătorită la Muzeul Astra din Sibiu

0

În perioada 22-25 Iunie la Muzeul ASTRA din Sibiu, are loc evenimentul Ziua Universală a Iei, ajuns deja la ediția a X-a. Pe decursul celor patru zile, vizitatorii sunt invitați să descopere tradiții și obiceiuri, să ia parte la șezători și să asculte povești și mituri direct de la 50 de meșteri populari, muzeografi și restauratori. Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene, și a fost inițiată în anul 2013 de Comunitatea online La Blouse Roumaine.

Se vor desfășura 36 de ateliere demonstrative și interactive, începând cu ateliere de țesut, până la ateliere de imprimare flori pe textil sau vopsit cu culori naturale, confecționat podoabe, brodat motive de pe ie, împâslit, metaloplastie, pictat pe sticlă sau prelucrare piele și ateliere de spus povești (storytelling). 

,,E vremea să ne dăm din nou binețe pe aleile muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului și să ne recunoaștem fiecare după semnele de pe chimeșă: din ce loc venim, din care neam suntem și cu cine ne-nsoțim. Pe parcursul mai multor zile vă dăm prilej să vă gătiți de sărbătoare și să reintrați în universul tradiției. Haideți pe ulițele Muzeului ASTRA în căutarea poveștilor și măiestriei meșterilor populari, care au dat viață firelor de ață și le-au înfățișat în cele mai delicate țesături!”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA. 

Pentru după-amiaza zilei de 24 iunie, chiar de Sânziene, programul de anul acesta cuprinde plimbarea în IE cu Biciclete Cochete și picnicul din Târgul de țară apoi concertul tinerilor Țiterași de la Galeșu, aranjamentele muzicale contemporane inspirate din tonuri străvechi ce poartă semnătura creativă a DJ Silly Conductor și concertul trupei CORBU. 

Duminică, 25 iunie, în poiana Bisericii din Bezded va avea loc Hora de Sânziene, inițiată de artiști ai Școlii de Arte și Meserii „Ilie Micu”. Tot duminică vizitatorii sunt invitați și să ia parte la concursul „Cea mai frumoasă ie”. 

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Share.

Comments are closed.