fbpx

A fost o dată ca NICIODATĂ… VINARIUM IWC 2020 primul concurs online de vinuri!

0

A fost o dată ca NICIODATĂ… căci dacă nu ar fi nu s-ar povesti! A fost o dată ca NICIODATĂ… A fost o premieră mondială semnată integral de o gândire și o organizare românească care, NICIODATĂ până acum, nu s-a mai aplicat unui concurs internațional de vinuri, în condițiile complicate ale pandemiei care a bulversat întreaga lume. 

Vorbim despre a 17-a ediție a VINARIUM International Wine Contest, un eveniment semnat de Cătălin Păduraru, un eveniment unic până acum. Concursul Internațional de Vinuri VINARIUM IWCB 2020 a fost organizat în perioada 28-31 Mai de către ASER Consulting&Management, în parteneriat cu Asociația Degustatorilor Autorizați din România (ADAR), sub patronajul OIV (Organizatiei Internaționale a Viei si Vinului) și VINOFED (Federația Internațională a Marilor Concursuri de Vinuri). Vorbim despre un format online aplicat unui concurs internațional de vinuri, complicat de organizat chiar și în formatul clasic. Un eveniment care ar fi trebuit să electrizeze orice redacție de știri din audio-vizual, print sau online. Dar care, pînă în prezent a cam fost trecut sub tăcere. 

Patru zile de succes internațional și o prea lungă tăcere…

Pur și simplu nu pot înțelege lipsa de reacție a tuturor celor care ar fi trebuit să semnaleze acest succes românesc. Începând chiar de la producătorii participanți, care ar fi trebuit să semnaleze pe paginile lor din social-media și până la managerii din mass media, indiferent de formatul în care apare, toți tac până la această oră. 

Dacă această premieră revoluționară, acest eveniment unic, ar fi avut loc în orice alt colț de lume, toate canalele de știri ar fi trâmbițat victoria unei premiere de succes. O premieră care a înscris România pe orbita evenimentelor de genul primul om care a ajuns pe Everest, primul inventator al…. ș.a.m.d. La noi, deși se spune că există o comunitate a vinului, concursul a trecut aproape neobservat de către blogerii, comunicatorii, grupurile de FaceBook și cine mai știe câți alți declarați “influenceri” în domeniu. Spun aproape, pentru că unica excepție, găsită de mine prin căutare pe google, este semnată de Răzvan Avram (zoom interviu) în România Newsweek, nu poate corecta bizara tăcere a întregii comunități și a agențiilor de știri. Menţionez că post concurs au apărut comunicate semnate de cei implicați în jurizare, cum este și prezentul articol.

Efortul senzațional din spatele unei premiere mondiale, sau cum se scrie istoria!

Știu, inițiativa românească care a revoluționat incontestabil lumea competițiilor mondiale de vin nu a fost preluată de agențiile de știri pentru că (probabil) nu a avut parte de senzaționalul vânat cu orice preț. 

Și totuși, această ediție a 17-a a VINARIUM International Wine Contest poartă o doză de senzațional infinit mai mare decât toate genurile de știri ieftine aflate la mare căutare în mai toate redacțiile. Ce a însemnat, de fapt, prima competiție de gen din lume organizată on line? Ei bine, a însemnat adunarea și gestionarea a aproape1000 de probe  de vinuri și distilate din vin din 13 țări! A însemnat convocarea a 34 de jurați din 18 țări, dintre care patru Master of Wine (MW) și opt membri FIJEV. A însemnat un efort fantastic semnat de experiența și competența acumulată în decenii de implicare constantă a lui Cătălin Păduraru, CEO VINARIUM. Mostrele de vin jurizate au fost trimise prin curier rapid, în toată lumea, de la baza logistică din București. Pe lângă mostre, reîmbuteliete în recipiente din plastic special cu o anumita porozitate, stabilizate in condiții septice de laborator cu argon… „kitul” trimis juraţilor a conţinut două pahare standardizate şi un termometru, pentru a crea aceleaşi condiţii de degustare tuturor evaluatorilor. În toate cele patru zile de concurs, șefii de comisii s-au reunit într-o sală de teleconferinţă, la Bucureşti, pentru a coordona juraţii. Jurizarea s-a făcut „în direct”, online, cu ajutorul unei platforme de video-conferinţă, iar notarea s-a realizat prin intermediul aplicaţiei dedicate, instalată pe tabletele şefilor de comisii şi ale juraţilor.

O premieră mondială care a fost… pentru că era necesară!

Nu este un simplu orgoliu național, deși are tot dreptul să fie! Dar la închiderea ediției, mă gândesc că ar fi putut fi unul din multele evenimente de gen amânate, sau chiar anulate în contextul crizei generate de pandemia Coronavirusului. Numai că la noi această provocare a fost transformată într-un succes. De ce? Pur și simplu pentru că era nevoie de el, pentru că viața trebuie să își urmeze cursul dincolo de panică. 

Iată mai jos și argumentele unor nume cu greutate și autoritate indiscutabilă, cărora le-am adresat o întrebare simplă: 

De ce este important un concurs de vinuri?

Cătălin PĂDURARU, CEO VINARIUM: „Este un eveniment important pentru producători pentru că astfel ei află cum e perceput produsul. Este important pentru impulsionarea industriei sau, mai bine spus, în actualele condiții, pentru restartarea acesteia. Este important pentru consumatori, cărora li se oferă ierarhizarea și filtrarea făcute obiectiv de către specialiști. Practic, vorbim despre setarea unor puncte de referință. Și, poate că în primul rând, este important pentru țară, pentru brandingul național. Am reușit să obținem efectul pe care l-am fi avut, în condiții normale, prin șansa ca România să fie vizitată de zeci de experți și comunicatori. Și acum, la finalul unei experiențe unice, marcată de succes, pot îndrăzni să afirm că VINARIUM nu este nicidecum orice fel de concurs. VINARIUM este diferit de celelalte „concursuri” din România. Sper să fiu înțeles corect!”.

Arina ANTOCE, Profesor universitar U.S.A.M.V. Bucuresti:  „Concursurile de vinuri sunt importante pentru că oferă o evaluare imparţială, realizată de specialişti din lumea vinului – profesionişti sau cunoscători. Vinurile sunt evaluate pe criterii clare, cu punctaje clare, chiar dacă şi latura umană intervine în apreciere şi uneori specialiştii nu cad toţi de acord asupra unui punctaj. Rezultatul final este însă media scorurilor acordate de 5-7 evaluatori, după eliminarea extremelor. Ştiinţific, rezultatul este robust din punct de vedere statistic, iar ierarhia care rezultă din punctajele obţinute este relevantă şi reflectă foarte bine calitatea vinurilor din concurs. Desigur, ierarhia stabilită de un concurs reflectă calitatea din momentul respectiv. De exemplu, sunt unele vinuri prea tinere care ulterior îşi pot îmbunătăţi calităţile şi care, dacă vor fi trimise la un concurs în anii următori, ar putea obţine punctaje mai mari. Şi invers se poate întâmpla, desigur.

Rezultatele unui concurs sunt importante pentru toţi actorii din piaţă, adică şi pentru consumatori şi pentru producători.

Consumatorilor le oferă o orientare valoroasă la cumpărarea unui vin pe care nu l-au mai degustat anterior şi care, dacă este şi medaliat într-un concurs, înseamnă că are deja girul unor specialişti, adică sigur „merită”. Chiar dacă nu toţi consumatorii vor fi întotdeauna de acord cu deciziile specialiştilor, majoritatea vor aprecia o ghidare care să le uşureze alegerea. Iar consumatorii avizaţi şi iubitorii de vin vor urmări cu mare atenţie şi interes toate noile apariţii şi medaliile recente, iar vinurile respective se vor degusta şi comenta câteva luni sau chiar ani.

Cum vinul evoluează foarte rapid, cum în fiecare an avem o recoltă nouă, este important ca vinurile să fie evaluate măcar la un concurs în fiecare an. Anul acesta multe concursuri internaţionale au fost anulate şi această fractură în periodicitatea cu care şi consumatorii şi producătorii erau obişnuiţi poate crea disfuncţionalităţi în toată filiera viti-vinicolă.

Este de apreciat faptul că anul acesta concursul României, IWCB Vinarium, nu a fost anulat sau amânat, ci, graţie eforturilor şi inovativităţii echipei organizatorice, s-a realizat la exact timpul programat, ONLINE, prin intermediul unei platformei de teleconferinţe. Concursul a funcţionat în condiţii foarte bune, fiind perfect echivalent cu un concurs obişnuit desfăşurat „în sala de degustare”. Juraţii români şi internaţionali au lucrat cu conştiinciozitate şi profesionalism, timp de 3 zile, în faţa calculatoarelor personale, cu probele pe masă la posturile lor de degustare, acasă sau la locul de muncă din ţările lor. Sistemele digitale, atât cel pentru comunicare, cât şi cel dedicat pentru înregistrarea punctajelor, au funcţionat impecabil.  S-a creat astfel un precedent interesant şi am certitudinea că se va mai apela la astfel de soluţii şi după revenirea la „normalitate”.”

Liviu GRIGORICĂ, Oenolog/creator de vinuri: „Rezultatele obținute la un concurs de vin ajută un oenolog să înțeleagă locul pe care îl ocupă, în opinia unor specialiști, prin comparație cu vinurile similare produse în țară, ori în lume. Notele obținute reprezintă indicii precise ce pot confirma direcția corectă a modului de vinificare și a stilului de vin produs de o cramă, sau pot evidenția erorile tehnice ori tehnologice, mai ales în cazurile în care producătorul primește un feedback personalizat ce nu are niciodată rol distructiv, ci doar educativ”.

Livia GÂRBOIU, Producător: „Pentru noi, este o importantă evaluare a calității. Și cum altfel, dacă nu prin comparație? Concurența întotdeauna a fost bună și a îndemnat la creșterea calității și serviciilor oferite. Și, bineînțeles, este un mare motiv de mândrie când vinurile noastre reușesc să câștige cele mai înalte distincții”.

Valentin CEAFALĂU, Jurnalist specializat/ degustător: „Un concurs de vinuri este unul dintre principalele instrumente pe care le au la dispoziție atât industria, cât și consumatorii, de măsurare a nivelului calitativ al produselor din piață. Medaliile câștigate în cadrul unei astfel de competiții trebuie să garanteze consumatorilor calitatea vinurilor premiate, ele fiind rezultatul judecății de valoare a unor specialiști atent selcționați de către organizatori”.

 

Sergiu Mihail Nedelea

CEO WineTaste- Sommelier’s Agency, Winetaste School

 

 

 

Equestrem de Vino, Paharnic Consulatul Romaniei al Ordo Equestris Vini Europae

0722 220 114

 www.winetaste.ro www.curssomelier.ro www.degustarevinuri.ro

Share.

Comments are closed.