fbpx

Propuneri discutate ce au vizat stabilirea unui calendar pentru redeschiderea sezonului turistic, precum si masuri necesare pentru redresarea sectorului HORECA

0

La întâlnirea cu Premierul României Ludovic Orban, Calin Ilie președintele FIHR a fost prezent la consultari alături cu reprezentanții industriei HORECA, în perspectiva reluarii activității acestui sector, în conditii de siguranță, atunci când situația epidemiologică o va permite. Discuțiile au vizat stabilirea unui calendar de redeschidere a sezonului turistic în Romania, a activității teraselor și cafenelelor, precum și masurile de sprijin necesare pentru redresarea acestui sector afectat de pandemia de COVID-19.

S-au discutat urmatoarele subiecte:

1. Deschidere terase pe 1 Iunie. Interior partial faza 2 in 15 iunie si faza 3 la 1 iulie ( relaxare majora ). Nu se vor deschide daca exista derapaje majore in cifrele CSU.
2. Suport salarii 42.5% pentru 3 luni dupa deschiderea teraselor. In momentul redeschiderii teraselor companiile vor achita salariul net + taxe, dupa care vor face o soliciatre similara somajului tehnic la AJOFM si vor primi inapoi 42% din salariul brut ( adica taxele ).
3. Plata taxelor si impozitelor din 2020 in 12 rate egale in 2021. Propunerea este ca toate taxele de la bugetul central sa fie cumulate intr-o “punga” si achitate in 12 rate egale in 2021. Practic un credit fara dobanda.
4. Granturi 0.3 miliarde pentru working capital si 0.7 miliarde pentru investitii. Numai pentru imm-uri. Exista 1 miliard pe care Guvernul doreste sa-l redistribue catre : Horeca, transport si cultura. Criteriile luate in discutie au fost CA si nivelul taxelor achitate anterior.
5. Tichete de masa calda folosite numai in restaurante. Directionarea tichetelor de masa catre consumul in restaurante.
6. Suspendarea impozitului specific pt semestru 2 2020.
7. Garantarea creditului furnizor prin FNGC. Este o masura prin care dorim sa protejam furnizorii care au probleme din cauza facturilor neachitate din varii motive. Astfel va creste disponibilitatea furnizorului de a livra cu plata la termen in momentul in care restaurantele vor redeschide, si nu numai.

Share.

Comments are closed.