fbpx

Hospitality Culture Institute: Guvernul abandonează industria HoReCa și îi minimizează rolul în economie

0
  • Ospitalitatea oferă locuri de muncă pentru 400.000 de români.
  • În HORECA, o închidere totală pentru 4 luni înseamnă falimentul afacerii.
  • HORECA reprezintă între 3 și 4% din PIB, împreună cu industriile conexe.

Industria ospitalităţii din România are o contribuție economică semnificativă, iar împreună cu domeniile conexe, 1 din 5 români își câștigă traiul din HORECA, relevă datele Hospitality Culture Institute, ceea ce arată că rolul acestui sector de activitate este decisiv pentru dezvoltarea țării și siguranța locurilor de muncă.  

Estimarea Hospitality Culture Institute vine în contextul în care care premierul României, Ludovic Orban, a declarat că, din punct de vedere economic, contribuția sectorului HORECA la PIB-ul României este limitată, iar repornirea acestuia nu reprezintă, deocamdată, o urgență.

Hospitality Culture Institute este primul institut independent de cercetare, training şi consultanţă din România care studiază piaţa şi trendurile din HoReCa.

Astfel, în mod direct, 5% din angajații României lucrează în industria ospitalității, iar împreună cu industriile conexe 1 din 5 români își câștigă traiul din HORECA.

Concret, ospitalitatea oferă locuri de muncă pentru 400.000 de români, 1,7% din PIB este generat direct de industria HORECA și între 3 și 4% din PIB împreună cu industriile conexe, ceea ce plasează ospitalitatea în ierarhia domeniilor în funcție de valoarea adăugată pe lanțul economic. 

“HORECA este industria care poate reporni o economie și face să circule banii mai ușor. La nivel de industrie a ospitalității, suntem profesioniști, participăm la Olimpiade gastronomice, ne perfecționăm, construim cariere în acest domeniu. Nu suntem o industrie de distracție. Afacerile din HORECA nu sunt businessuri care pot fi oprite brusc și pe termen lung și apoi să fie redeschise la fel de ușor. În zona serviciilor, o perioadă de închidere totală de 4 luni este ca și cum ai dispărea de pe pământ. Repornirea se traduce prin a începe businessul de la zero”, au declarat reprezentanții Hospitality Culture Institute.

Din punct de vedere financiar, impactul industriei HORECA asupra economiei este important și acest sector poate reprezenta fundamentul unei viitoare reveniri din criză. Potrivit Hospitality Culture Institute, toate țările UE care au relaxat măsurile în contextul crizei Covid-19 au permis în primul pas deschiderea cel puțin a teraselor.

În plus, faptul că nivelul contribuției industriei ospitalității româneşti la PIB este printre cele mai mici din Europa înseamnă că guvernul ar trebui să fie responsabili față de acest sector și să îl salveze cât încă mai este funcțional. Industria ospitalităţii are, în mod direct sau indirect, o contribuţie de peste 1.000 de miliarde de euro la economia europeană. Astfel, sectorul ospitalităţii contribuie cu sute miliarde de euro la bugetele de stat prin taxele plătite şi oferă locuri de muncă pentru zeci de milioane de persoane în Uniunea Europeană.

Share.

Comments are closed.