Dar!
Lăsând la o parte orice subiectivism, degustarea propriuzisă a vinului nu se poate face online. Oricât de progresistă și de avansată ar fi tehnologia, ea nu permite perceperea aromelor și gusturilor. Cel puțin nu încă… Plastic vorbind, oricâtă tehnologie ai avea, pentru a înțelege vinul, trebuie să ai o relație personală cu el.
În ciuda dramatismului pe care îl trăim zilnic, trebuie totuși să ne mai hrănim moralul și cu un zâmbet. Mă refer la faptul că în promovarea vinului lucrurile stau cîteodată cam la fel ca și la linia fierbinte. Imaginați-vă că insinuantul „Sună-mă, sunt fierbinte!„ devine „Sună-mă, sunt baricat!”… În ambele situații emoțiile nu pot atinge un real final apoteotic tocmai din cauza distanței sociale care inhibă orice reală relație personală. Pur și simplu nu funcționează!
Unii vor spune că pot exista totuși soluții. Da, dar numai dacă există comunicare reală. Teoretic, putem sta fiecare acasă la el, fiecare cu același vin în față, turnat în același tip de pahar. Același vin, la aceeași temperatură, carafat în aceleași condiții. Și, simultan, putem avea online un schimb de păreri. Asta însă se poate întâmpla doar teoretic. Practic, și în acest scenariu pot interveni detalii. Poate la unul din subiecții comunicării un vecin gătește sarmale, iar la altul tocmai a preparat soția/soțul o cafea puternic aromată.
Așa că soluția degustarii online nu este una reală. Din același motiv, de altfel, și cursurile Winetaste School s-au suspendat. S-au oprit la același capitol al relațiilor personale și al distanței sociale. Concret teoria o poți transmite online, dar practica…de, rămane offline!
Asta nu înseamnă însă că somelierii, la fel ca și alți specialiști în comunicarea vinului, nu pot presta și ei anumite activități online, de acasă. Pentru a identifica aceste activități trebuie să facem diferența între transmiterea de emoții senzoriale și cea de informații. Adică între degustarea propriu zisă și recomandările venite din partea unor persoane cu expertiză recunoscută. La televizor se pot urmări unele emisiuni care conțin astfel de informații, v-ați prins… despre Arena Bucatarilor Pro TV vorbeam.
Salut aici recomandarile domnlui Cătalin Păduraru în Ziarul Financiar cu cele trei vinuri de weekend, demersurile lui Cezar Ioan cu promovare online dar cu eficiență in offline și a mai multor colegi de breaslă care reușesc sa facă servicii de informare online pentru cei care doresc un up-date. Se pot face online recomandări de vinuri, recomandări pentru o nouă listă de vinuri. Se pot face și anumite traininguri cu echipele de vânzări, sau de ospătari acolo unde ele nu s-au destrămat.
Se pot face multe, dar știm că în comunicare avem nevoie de emițător și receptor sau altfel spus ca și în dragoste, trebuie să existe (minim) doi participanți. În cazul de față, un specialist cu expertiză reală și un manager cu viziune. Sper să nu fiu înțeles grșit, nu sunt retrograd, înțeleg necesitatea unor cursuri online, chiar caut soluții și pentru cursurile pe care le susțin, dar la vin e altfel….miros, gust, emoție. Am zis!
Sergiu Mihail Nedelea
CEO WineTaste- Sommelier’s Agency, Winetaste School
Equestrem de Vino, Paharnic Consulatul Romaniei al Ordo Equestris Vini Europae
0722 220 114