Afla motivele pentru care cafeaua este atat de irezistibila
În fiecare dimineață, milioane de oameni au parte un ritual comun – prima ceașcă de cafea – indiferent că o pregătesc acasă sau își cumpără una în drum spre birou, fie că preferă macchiato, flat white, espresso scurt, long black sau dublu, nimic nu e mai plăcut decât aroma și mirosul cafelei proaspăt prăjite, care ne dă tuturor imboldul necesar de a ne ridica din pat și a ne începe ziua.
Cu peste 27 de milioane de cești de cafea consumate zilnic în toată lumea, Lavazza vine cu o serie de informații, destinate iubitorilor de cafea, care îi pot transforma în adevărați experți.
A de la Aromă și Apă
Când experimentăm aroma unei cafele, vorbim de o senzație mult mai complexă decât simpla mirosire, deși ambele derivă dintr-o percepție olfactivă. Simțim aroma prin simpla inhalare când mirosim o ceașcă de espresso proaspăt preparat. Aroma este percepută prin canalul care leagă gura de nas, permițându-i băuturii pe care tocmai am băut-o să-și elibereze bogăția de senzori olfactivi și de gust. Tocmai de aceea, aroma este o componentă cheie când vorbim de caracteristicile unei cafele bune.
Când vorbim de o cafea bună, trebuie să aducem în discuție și apa pe care o folosim în prepararea ei. E importantă folosirea apei proaspete, cu conținut scăzut de minerale, pentru a preveni o eventuală modificare a gustului cafelei. O ceașcă de cafea conține apă în proporție de 95%. Este de preferat să folosim apă îmbuteliată, pentru că apa de la robinet diferă în caracteristici de la oraș la oraș. Dacă nivelul de duritate al apei este unul ridicat, vom obține o ceașcă de cafea mai amară (sărurile dure sunt ușor solubile și fac cafeaua amară).
Amestecurile de cafea sunt create prin combinarea diferitelor tipuri de cafea, cu scopul de a obține un profil aromatic unic și inconfundabil. Blending-ul este o formă de artă autentică, inventat de Luigi Lavazza cu peste o sută de ani în urmă. Astăzi, echipa de experți a Departamentului de Cercetare și Dezvoltare Lavazza, selectează produsul de cea mai bună calitate, călătorind în țările producătoare de cafea și degustând cafeaua lor verde. Cele mai bune amestecuri includ până la șase tipuri de cafea (denumite cafele origine) și includ: fie 100% Arabica, care este dulce și parfumată, fie un mix între Arabica și Robusta, pentru un gust mai puternic, mai îndrăzneț.
C de la Cafea
Cafeaua este băutura obținută prin măcinarea semințelor de Rubiaceae, genul Coffea, plante tropicale a căror familie include multe specii (aproximativ 66), dintre care doar două sunt cultivate pentru a fi comercializate, Coffea Arabica și Coffea Canefora, cunoscută drept Robusta. O ceașcă de cafea constă în cea mai mare parte din apă, are un aport caloric de 1kCal, iar cafeina este în procent de 1.2 – 4%, moleculă responsabilă pentru nota amară caracteristică acestei băuturi, cât și pentru energia care ne invadează corpul după ce o savurăm.
D de la Decafeinizată
Cafeaua decafeinizată este obținută prin extracția cafeinei din boabele de cafea în timp ce sunt încă verzi, iar procedeele ulteriore sunt asemănătare celor prin care se obține și cafeaua obișnuită. Pentru extracție, pot fi folosite trei procedee:solvenți organici (diclormetan sau acetat de etil), apă sau dioxid de carbon. Spre deosebire de primele două metode de decafeinizare, care implică eliminarea cafeinei, dar și o oarecare pierdere în ceea ce privește gustul cafelei, folosirea dioxidului de carbon permite menținerea caracteristicilor aromate ale cafelei nealterate. Aceasta metodă naturală și unică este cea folosită de Lavazza pentru a păstra caracteristicile originale ale boabelor de cafea.
Espresso este recunoscut în întreaga lume ca fiind cafeaua italiană prin excelență. Se caracterizează prin ceea ce italenii numesc „crema” (10% din volumul final al băuturii), cu o textură solidă și o aromă intensă. “Espresso” înseamnă “făcut în acest moment”: se caracterizează prin metoda de extracție rapidă (25/30 secunde), la o presiune de 9 bari. Perfecțiunea unui espresso provine din combinația a patru factori: amestecul de cafea, procesul de măcinare, mașina de espresso și abilitatea celui care o prepară. Trebuie savurat într-o ceașcă de espresso, la o temperatură de aproximativ 75°–80°C, acesta având de obicei între 25 și 30ml. “Crema” ideală trebuie să fie densă, elastică, persistentă și de culoarea alunelor. Nu trebuie să fie spumoasă, slabă sau de o culoare ori prea deschisă, ori prea închisă.
I de la Intensitate
Este trăsătura unui amestec de cafea, care depinde de consistența cafelei, de bogăția aromei, dar mai ales de puterea ei. Un espresso este intens atunci când cafeaua are un gust bogat și un impact aromatic semnificativ.
M de la Măcinare
Măcinarea este procesul de transformare a boabelor de cafea prăjite în pudră. Cafeaua măcinată poate să fie fină, mediu măcinată sau cu o textură mai groasă, în funcție de diferitele niveluri de rezistență a cafelei la trecerea apei. Gradul de măcinare modifică viteza de extracție și, în consecință, caracteristicile senzoriale finale ale băuturii când ajunge în ceașcă.
P de la Prăjire
Este procesul prin care cafeaua verde este supusă unor temperaturi înalte, în urma cărora boabele de cafea capătă culoarea lor distinctivă, acel maro biencunoscut. În această fază, boabele trec printr-un proces de metamorfoză: își schimbă culoarea, scad în greutate, cresc în volum, își pierd umiditatea specifică și, mai presus de toate, capătă aroma specifică cafelei prăjite.
S de la Savoare
Savoarea înseamnă apropierea diferitelor percepții care, atunci când sunt luate ca întreg, dau trăsătura definitorie a unui espresso. Am putea spune că este o combinație de gusturi (amar, dulce, acru), aromă (fructată, condimentată, ciocolată) și senzații tactile (corp, astringență, temperatură). Savoarea cuprinde tot ceea ce gustăm când bem o ceașcă de cafea: întreaga experiență, capabilă să ne facă să îi apreciem pe deplin valoarea.
T de la Tradiție
Moștenirea pe care o lasă Lavazza pe piața de cafea este incontestabilă. Timp de patru generații, Lavazza creează cafea italiană autentică, un simbol al veseliei, al calității și al stilului de viață italian, ceea ce face din Lavazza un adevărat brand iconic, cunoscut nu numai pentru cafeaua excelentă, dar și pentru păstrarea tradițiilor italiene autentice.
Despre Grupul Lavazza
Înfiinţată în 1895 la Torino, compania Lavazza este deţinută de familia Lavazza de patru generaţii. Acum considerat al şaselea cel mai important prăjitor de cafea din lume, Grupul operează în prezent în peste 90 de ţări printr-o reţea vastă de subsidiare proprii şi distribuitori, exportând aproximativ 60% din producţia sa totală. Lavazza are aproape 3.000 de angajaţi – după achiziția Carte Noire – şi o cifră de afaceri ce depăşeşte 1,9 miliarde de euro (estimat pentru 2016).
Lavazza a inventat conceptul de blending – cu alte cuvinte, arta de a combina diferite tipuri de cafea din zone geografice diferite – încă din primii săi ani de activitate, iar aceasta continua să fie o trăsătură caracteristică celor mai multe dintre produsele sale. Compania are, de asemenea, 25 de ani de experienţă în producţia şi vânzarea de sisteme şi produse de cafea porţionată. Lavazza a fost prima companie italiană care a oferit sisteme de pregătit espresso cu capsule. Acum, Lavazza este prezentă în toate segmentele de business: cafea pentru acasă, segmentul away-from home şi segmentul serviciilor de cafea pentru medii profesionale, concentrându-şi atenţia către inovarea sistemelor şi tehnologiilor de consum.